Jump to content

Megvan az idegen nyelvű Oscar-esélyes filmek listája

2014. 12. 20. 16:25

Az amerikai filmakadémia pénteken nyilvánosságra hozta azt a kilenc filmet, amelyből kikerül majd az idei legjobb idegen nyelvű produkció. A listán megtalálható a lengyel Ida, az orosz Leviatán és a svéd Lavina is, a Mundruczó Kornél rendezésében készült Fehér Isten nem szerepel rajta.

A kilenc legjobb alkotást 83 filmből választották ki. Az Ida, a Leviatán és a Lavina mellett a listán található az argentin Eszeveszett mesék, az észt Mandarinok, a grúz Simindis kundzuli, a mauritánai Timbuktu, a holland Lucia de B. és a venezuelai Liberador.

Pawel Pawlikowski Ida című drámája egy hete elnyerte az Európai Filmakadémia legjobb filmnek járó díját.

Mundruczó Kornél Fehér Istene számos fesztiválon (például Cannes-ban) szerepelt sikeresen, de az Oscarra esélyesek utolsó előtti csoportkörébe nem került be.

A szűkített listába hat filmet az amerikai filmakadémia több száz tagjából álló bizottság jelölt, további három alkotást pedig az idegen nyelvű film-kategória Oscar-díjának végrehajtó bizottsága szavazott be.

A kilenc filmből öt kerül be az Oscar-jelöltek közé, hogy ezek melyek lesznek, az január 15-én derül ki. A 87. Oscar-gálára február 22-én kerül sor.

(fotó: wqxr.com, forrás: MTI)