Jump to content

„Humorral meg lehet ragadni az emberek figyelmét”

2014. 11. 21. 16:33

Juan Pablo Zaramella, a számos díjjal kitüntetett argentin független animációs alkotó a szerdán kezdődött Anilogue animációs filmfesztivál egyik zsűritagjaként és díszvendégeként érkezett Budapestre.

A 42 éves rendező animációs rendezői diplomája megszerzése után illusztrátorként is dolgozott, de hangsúlyozta, hogy azért elsősorban mindig az animációs munkára koncentrál, művészi érdeklődéséhez és stílusához közelálló feladatokat választ.

Pályája kezdetén mindent maga csinált: ő írta a forgatókönyvet, rendezte be a helyszínt, készítette az animációt. Első filmjei gyurma-animációk voltak, otthonában, egy kis szobában készültek. „Aztán egyre több embert ismertem meg a szakmából és lassan átadtam egyes feladatokat. Szeretek másokkal dolgozni, mert az elképzeléseik továbblendítik a munkát, és új utakat is mutatnak az alkotásban.”

Zaramella kitért arra, hogy független filmesként nehéz Argentínában dolgozni, mert nincs intézményes támogatása az animációs filmeknek. Örömmel említette ugyanakkor, hogy az argentin nemzeti filmintézet az argentin rövid animációk nemzetközi filmfesztiválokon elért sikerei nyomán úgy határozott, hogy jövő évtől támogató programot indít az animációs kisfilmek számára. Az első pályázaton még nem tud részt venni, de tervezi, hogy később ő is indulni fog.

Zaramella számos technikát használ a rajzolt animációtól a gyurma-animáción keresztül a pixillációig. Véleménye szerint alapvetően mindig a téma határozza meg, hogy milyen stílust kíván, vagyis hogyan lehet legvilágosabban megfogalmazni egy történetet.

A humor fontos része Zaramella filmjeinek. „Humorral meg lehet ragadni az emberek figyelmét. A legjobb módja, hogy az ember megnyerje a közönség bizalmát. Segít lebontani az alkotó és a közönség közötti falat, az előítéleteket. Ha az ember megnevetteti a közönséget, a maga oldalára állítja őket. Humorral könnyebb olyan dolgokat is elfogadtatni, amelyek esetleg szemben állnak a közönség véleményével.” – fejtette ki.

A rendező elmondta, hogy szerinte a latin-amerikai és az európai animációs trendekben sok a közös pont, például a történetmesélésben és kétségtelen, hogy az európai animáció hatással van a latin-amerikai animációs művészekre, főleg a rövidfilmesekre. „Ez logikus is, hiszen Európában óriási hagyománya van az animációnak. Ugyanazokat az utakat követjük. Talán a körülményeink mégis inkább a kelet-európaiakhoz hasonlítanak. Nyugat-Európában könnyű finanszírozó forrást találni egy animációs filmhez, Latin-Amerikában viszont szinte lehetetlen.”

Az argentin rendező nem tanít, mint mondta, nem is tartja magát tanárnak, de amikor felkérik, nemzetközi animációs fesztiválokon vezet workshopokat. Az Anilogue keretében csütörtökön a Budapesti Kommunikációs Főiskolán tartott mesterkurzust.

Juan Pablo Zaramella rövid animációinak válogatását szombaton 17 órától tekintheti meg a közönség az Uránia Filmszínházban.

(fotó: saladadecinema.com.br, forrás: MTI)