Jump to content

Máté Gábor: „Mácsai szerepét nem tudnám megcsinálni”

2014. 11. 03. 13:33

Máté Gábor az utóbbi években eléggé eltűnt a tévéképernyőkről és a filmekből, de ha látni akartuk, a színházban mindig megtalálhattuk. Most az HBO-s Terápia második évadában tért vissza a tévébe pánikbeteg politikusként.

A Terápia stábjából kiben merült fel, hogy önre lenne szükségük?

Fogalmam sincs, én csak annyit tudok, hogy Enyedi Ildikó felhívott azzal, vállalnék-e sorozatot és eljönnék-e castingra. A Terápiának jó híre volt a szakmában, ezért nem sokat gondolkodtam.

Látta az első évadot?

Az indulásakor pár percet láttam belőle.

Összesen hét részben szerepel a sorozatban. Ez mekkora elfoglaltságot jelentett?

Nagyjából három hetet forgattam nyáron. Intenzív, kemény munka volt, mivel végig csak mi ketten dolgoztunk (Mácsai) Palival. Ki is kellett vennem három hét szabadságot a színházból. Ott vannak a próbák, a felkészülés és minden egyes epizódot két nap alatt vettünk fel. Ez is nehéz volt, de azt végképp nem tudom, hogy a Pali – aki mind a 35 részben benne van – ezt hogy csinálja. Borzalmas munka- és dialógusmennyiség. Én ezt nem tudnám megcsinálni.

És ha annak idején önt keresik meg ezzel a feladattal?

Biztos hízelgett volna a felkérés, és elgondolkodtam volna rajta, de képtelen lettem volna rá.

A Terápiában egy politikust alakít. Jól érzem, hogy bár a politikusokat az emberek nem igazán szeretik, ön megpróbálta őt szerethetővé tenni?

A színészember az embert játssza, nem a foglalkozást. Ennek az embernek van három gyereke, akiket nagyon szeret, vigyáz a családjára, és sok év után is együtt van a feleségével. Akárhogy is nézem, ez teljesítmény. Az biztos, hogy azt nem akartam, hogy aki nézi a sorozatot, azon agyaljon, hogy ez az ember vajon melyik pártnak a tagja…

Annyi azért kiderül, hogy kormánypárti.

Úgy akartuk elkészíteni, hogy ha valaki majd huszonöt év múlva megnézi, akkor is érvényes legyen.

Pszichológus szakértő segített a forgatáson?

Én a forgatáson nem találkoztam vele. Amúgy is kicsit mást gondolok a pszichológiáról, mint a sorozat. Van olyan pszichológus, aki teljes mértékben hideg marad, és önmagát nem hozza kapcsolatba az esetével, míg a másik sokszor önmaga reflektorfénybe állításával tud segíteni a másikon. Ösztöneimnél fogva én az utóbbiban hiszek. A rendezés és a tanítás is 50 százalékban pszichológia.

Magánemberként hisz a pszichológia vagy a dolgok kibeszélésének gyógyító hatásában?

A dolgok kibeszélésében hiszek, és ha ehhez pszichológus kell, ám legyen! Divatos dolognak tartom. Van, akinek tényleg szüksége van rá, sokaknak viszont nincs, de azért elmennek.

(fotó: hvg.hu, forrás: nlcafe.hu)