Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 58. Vissza a jövőbe

2014. 10. 28. 11:04

A többek között a Forrest Gumpot is rendező Robert Zemeckis sci-fi komédiája 1985-ben került a mozikba, a főbb szerepekben Michael J. Fox, Lea Thomspon és Christopher Lloyd látható. A film producere Steven Spielberg volt.

Marty McFly (Michael J. Fox) egy éjszaka szemtanúja lesz Dr. Emmett L. Brown (Christopher Lloyd) lélegzetelállító kísérletének, mely során a doki kutyája, Einstein sikeres időutazáson vesz részt. Ezután Dr. Brown maga is elutazna a jövőbe, de a helyszínen felbukkanó terroristák (akikkel a doki korábban üzletelt) meggyilkolják.

Marty maga is menekülni kénytelen előlük és véletlenül visszakerül harminc évvel korábbra. Az 1955-ös városban összetalálkozik szüleivel, és akaratlanul beleavatkozik a múltba – átírja szülei találkozásának történetét, így saját léte is veszélybe kerül.

A film 1985-ben az év legsikeresebb filmje lett. Elnyerte a Hugo-díjat, a Saturn-díjat, az Academy Awards-on is tarolt és jelölték Golden Globe-ra is. A sikernek köszönhetően két folytatást készítettek hozzá, valamint egy animációs sorozatot és videojátékokat.

(fotó: amazon.com)