Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 49. Éjszaka a Földön

2014. 10. 19. 11:04

Jim Jarmusch 1991-es filmje egy éjszaka öt taxizásának történetét meséli el a világ öt nagyvárosában. A sofőrök között olyan színészeket találunk, mint Winona Ryder, Armin Mueller-Stahl és Roberto Benigni.

Los Angeles-ben a nem kifejezetten nőies Corky (Winona Ryder) fuvarozza a hollywoodi ügynököt, Victoria Snellinget (Gena Rowlands), akinek az út során egy egészen új elképzelés jut eszébe egy készülőben levő filmmel kapcsolatban.

New Yorkban Yoyo (Giancarlo Esposito) a Kelet-Európából Amerikába emigrált Helmut (Armin Mueller-Stahl) taxijában köt ki, akinek nehezen boldogul az autóvezetéssel és a városban való eligazodással.

Párizsban egy elefántcsontparti taxisofőr (Isaach De Bankole) feldúltan rak ki az autójából két pimasz követségi embert, majd felvesz egy vak nőt (Beatrice Dalle). A fuvart kettejük szópárbaja kíséri végig.

Rómában a különc taxisofőr (Roberto Benigni) egy papot (Paolo Bonacelli) visz, akinek szeretne az út alatt meggyónni.

Helsinkiben Mika (Matti Pellonpaa) egy részeg társaságot szállít haza, közülük az egyik, Aki „élete legrosszabb napját élte át”. Hallva a férfi sztoriját, a sofőr is elmeséli a kislányának történetét.

(fotó: tasteofcinema.com)