Jump to content

Katniss-nek fel kell kötnie a gatyáját?

2014. 09. 27. 17:05

Trónbitorló érkezett, aki a bevezetést követően lehet, hogy képes lesz félretaszítani a Lawrence-mámort. Az útvesztő még nem készült fel teljesen a harcra, azonban annyi már most kiderült: Hollywood újabb tehetséges nemzedékkel gazdagodhat.

Jenei Brigitta írása (fotó: film.com)

Mondhatnánk, hogy Az éhezők viadala farvizén felevezve és jól időzítve dobták piacra Az útvesztő című filmet csak azért, hogy egy tesztoszteron vezette poszt-apokaliptikus akciót is időben az útjára indíthassanak. És ez marketing szempontból meg is állná a helyét, mégis annyit be kell látni: a Wes Ball rendezte adaptáció egy megfontolt, kimért logikával, ugyanakkor izgalmas jelenetekkel működő alkotás.

A történet maga kifejezetten rejtélyes: a nézők a főhős szemén keresztül érkeznek meg egy ismeretlen világba, ahol minden egyes részlet bizonytalan. Nem ismerünk senkit, a szabályok, a menetrend és a történet mozgása kiismerhetetlen. Mégis ez az egyik legfőbb pozitívum. A főhőssel való azonosulás így az in medias res kezdés segítségével azonnal megtörténik. A film megvett minket, kilóra! Elég annyit tudnunk, hogy adva van egy zárt tisztás, csupa tizenéves fiúval feltöltve, akik sajátos kolóniát kialakítva szigorú szabályok között élnek. Körülöttük egy labirintus terül el, ők pedig folyamatosan a kiutat keresik.

Miután a főhős nyakában lihegve ismerjük meg a rejtélyes tisztás és a körülötte elterülő labirintus titkait, minden apró részlet komótos tempóban kapja meg a maga idősávját, ennek megfelelően a film ritmusa szélsőséges. Az alapvető tudást biztosító dialógusok és a mindennapi életet bemutató tennivalókat jól időzítve váltják fel a szélsebes hajszák. A karakterek dinamikáját és korát tekintve ide köthetjük a Legyek ura cselekményszálai, azonban a fiatalok önállósága és szocializációja ebben az esetben szilárd talajokon áll. A lázadás csupán csírájában jelenik meg.

A fiatal szereplőgárda a későbbi behind the scenes videók és megannyi interjú alapján hamar egy hullámhosszon mehetett a rendező agyára, hiszen a közös táncmozdulatok mellett óriási kis családdá nőtték ki magukat, viszonylag rövid idő alatt. Ennek, illetve a feltörekvő tehetség-burjánzásnak köszönhetően, élvezetes színészi játékokkal találkozhatunk a vásznon. A csapat többsége eddig főként sorozatokban mutathatta meg, hogy mire is képes. Főszereplőnk, Dylan O’Brien kezdeti Youtube-sztárságából az MTV-n futó Teen Wolfban kapott szárnyra, ahol a negyedik évadra már bizton kijelenthető, hogy nélküle sehol sem lenne a sorozat. Ez a fajta nélkülözhetetlensége a blockbusterek világába is tovacsusszant, ugyanis egy másik címszerepelővel csupán egy szárnyaszegett madár lehetne a film. Emellett a Trónok harcából és a sikeres brit sorozatból, a Skins-ből is szemezgettek az alkotók, hiszen Thomas Brodie-Sangster (Newt) és Kaya Scodelario (Teresa) is elismert sorozatokból érkeztek. Az állandó epizódforgatásoknak köszönhetően egy nagyon jó szinkronban játszó csapatot kaptunk.

Noha Az útvesztő első része még nem éri fel a Katniss vezette poszáta-őrületet, a későbbi részek kibontakozása igazi ellenfelet sejtet. Az alapozás óramű pontosságú volt, az akció-dús kiteljesedés már csak ennél is jobb lehet. Mégis, ha mindezek csődbe mennek (kizárt), már azért megérte megalkotni ezt a 113 perces filmet, hogy a feltörekvő hollywoodi ifjúság új nemzedéke is helyet követeljen magának a filmvilágban!