Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 25. Forrest Gump

2014. 09. 25. 11:11

A számtalan díjat besöprő és hatalmas népszerűségnek örvendő Forrest Gumpot 1994-ben mutatták be, a főszerepben Tom Hanks látható.

Forrest Gump (Tom Hanks) olyan félnótás, akinek minden sikerül: híres emberekkel találkozik (Elvis Presley, John Lennon, amerikai elnökök), túléli a háborút, a nagyvárosi veszélyeket és a tengeri viharokat is, ezzel együtt felnőttként is gyermeki szemmel tekint egész életére.

Meséje akár gyönyörű is lehetne, ha nem vennék őt körbe valós életeket élő emberek valós problémákkal és valós tragédiákkal: édesanyja (Sally Field), gyermekkori szerelme, Jenny (Robin Wright Penn), katonatársa és cimborája (Mykelti Williamson), vagy parancsnoka, Dan hadnagy (Gary Sinise).

A film rengeteg naiv rácsodálkozásba bújtatott életbölcsességet tartalmaz, a történet elején Jenny szájából elhangzó „Fuss, Forrest! Fuss!” szállóigévé vált. 1995-ben a Forrest Gump összesen hat Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb rendező (Robert Zemeckis), legjobb forgatókönyv, legjobb film és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában is.

(fotó: cbsnews.com, forrás: youtube.com)