Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 16. Száll a kakukk fészkére

2014. 09. 16. 11:02

Milos Forman filmje 1975-ben debütált a mozikban és összesen öt Oscar-díjat nyert el, köztük a legjobb film, a legjobb férfi főszereplő és a legjobb női mellékszereplő kategóriájában.

A kezelhetetlen, vagány, energiával teli Randle Patrick MacMurphy fegyencet (Jack Nicholson) elmegyógyintézetbe küldik, hogy kiderítsék, valóban bolond-e vagy csak szimulál. MacMurphy összekerül a többi beteggel (egyiküket Danny DeVito alakítja) és megismeri a rideg és olykor szadista módszerekkel dolgozó Ratched nővért (Louise Fletcher). Több összetűzést követően MacMurphy lázadást szít ellene.

Ratched nővér szerepét Jane Fonda, Anne Bancroft, Ellen Burstyn és Faye Dunaway is visszautasította, mielőtt Louise Fletcher elvállalta volna, számára azonban ez az alakítás Oscar-díjat ért a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Nicholson és Fletcher mellett Oscarral jutalmazták még a rendezést és a forgatókönyvet, valamint ez lett az 1976-os Oscar-gála legjobb alkotása is.

A film, melynek rendezője Milos Forman, producere pedig Michael Douglas volt, Ken Kesey azonos című regénye nyomán készült, ő maga azonban nem nézte meg a filmet, mivel az nem az indián főnök – aki maga is az intézet egyik ápoltja – szemszögéből kíséri végig a történetet.

(fotó: filmtrailer.hu, forrás: youtube.com)