Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 15. Van, aki forrón szereti

2014. 09. 15. 11:08

Billy Wilder 1959-es filmje a klasszikus vígjátékok közül is kiemelkedik. A főszereplők, Marilyn Monroe, Jack Lemmon és Tony Curtis legismertebb munkái közé tartozik.

A Van, aki forrón szeretiről ma már azt gondolhatjuk, hogy osztatlan sikert aratott az első vetítéstől kezdve, pedig a tesztvetítésen lesújtóan fogadták. A főszereplők közül Tony Curtis-szel hamar megállapodtak a film készítői, a Jack Lemmon által megformált Jerry karakterére viszont sok jelöltjük volt, mielőtt Lemmon megkapta volt a szerepet.

Marilyn Monroe megszerzéséről ellentmondásos információink vannak, egyesek szerint örült, hogy Wilderrel dolgozhat, mások úgy tudják, neheztelt a rendezőre és utálta a butuska szőke nő figuráját. A színésznővel a forgatáson sem volt könnyű együtt dolgozni hullámzó hangulatai és teljesítménye miatt.

Lemmon és Curtis sokáig készültek a (részben) női szerepek megformálására. Míg Tony Curtis igénybe vette egy nőimitátor segítségét, Jack Lemmon maga gyakorolta be a mozdulatokat. Egy ízben még egy női mellékhelyiségben is kipróbálták magukat, állítólag senki nem vette észre, hogy valójában férfiak. A film különösen Lemmon számára hozott nagy elismerést, mind a kritikusok, mind a rajongók részéről.

Részlet a filmből:

(fotó: goldderby.com, forrás: youtube.com)