Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 11. A remény rabjai

2014. 09. 11. 11:05

A remény rabjai Stephen King azonos című kisregényéből készült 1994-es film, minden idők egyik legnépszerűbb alkotása, melyet a magyar származású Frank Darabont rendezett. Központi témája a szabadság és a remény el-, illetve el nem vehetősége, valamint Andy Dufresne (Tim Robbins) és „Red” (Morgan Freeman) barátsága.

Andy-t, aki szakmáját tekintve bankár, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik feleségének és annak szeretőjének meggyilkolásáért. A Shawshank az egyik legkegyetlenebb börtön Amerikában, amelynek élén a kegyetlen, vaskezű Samuel Norton igazgató (Bob Gunton) áll. Andy hamarosan összebarátkozik „Red”-del, aki saját elmondása szerint „be tud szerezni ezt-azt”, később pedig munkát kap: ő intézi a börtön teljes személyzetének adóügyeit, beleértve Norton igazgatót is.

Andy-nek meg kell harcolnia, nemcsak a bebörtönzöttséggel, hanem többek között a „Nővéreknek” becézett bandával is, akiknek ő lesz a legfrissebb kiszemeltje. Bár a film elsősorban Andy karakterére épül, a mellékszálak közül kiemelkedik Brooks (James Whitmore) megindító története, aki a börtön könyvtárában dolgozik, és akit ötven év után engednek ki.

A film valószínűleg csak azért nem lett díjnyertes alkotás, mert a Forrest Gump-pal és a Ponyvaregénnyel együtt készült el. A Family Guy egyik epizódjában három Stephen King művet dolgoztak át, közülük A remény rabjai az egyik.

(fotó: est.hu, forrás: youtube.com)