Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 5. Csupasz pisztoly

2014. 09. 05. 11:16

David Zucker 1988-ban készítette el a Csupasz pisztoly-széria első darabját, amelyben Leslie Nielsen alakítja a főszereplőt, Frank Drebin hadnagyot. A filmek világa a Nagyon különleges ügyosztály című sorozaton alapszik, ebben már megjelent a hősies, de ügyefogyott hadnagy karaktere.

A Csupasz pisztoly, akárcsak „unokatestvére”, a Nagy durranás, bővelkedik képi és verbális poénokban, valamint rengeteg kulturális utalást is tartalmaz. Többek között a Keresztapa és a Casablanca című filmek is tetten érhetők a sorozatban, de a Family Guy például a Csupasz pisztoly nyitójelenetét parodizálta ki az egyik epizódban.

A trilógiában a csetlő-botló Frank Drebint alakító Leslie Nielsen mellett (aki olykor "csak" az angol királynőt, máskor az egész világot menti meg) Priscilla Presley, George Kennedy és O. J. Simpson látható a fontosabb mellékszerepekben, a második filmben pedig Gábor Zsazsa is felbukkan egy epizódszerepben.

A széria harmadik részét Peter Segal rendezte David Zucker helyett. Ebben a részben olyan sztárok tűnnek fel egy-egy pillanatra, mint Elliot Gould, James Earl Jones, Raquel Welch, vagy Shannen Doherty.

(fotó: filmkatalogus.hu)