Jump to content

Közel 10 éve nem zárt ilyen gyenge nyarat Hollywood

2014. 09. 01. 15:58

A galaxis õrzõi és a Tini nindzsa teknõcök augusztusi kiugró kasszasikerei ellenére Hollywood gyönge nyarat zárt: a mozikasszák bevétele nyolcéves mélypontra esett vissza.

Az elõzõ év hasonló idõszakához képest 15 százalékkal csökkent a mozijegyek eladása. Az online magazin által közölt grafikon 2013 nyarán 4600 millió dolláros bevételt mutat, míg az idei nyár bevételét 3800 és 4000 millió dollár között jelzi. A mozik idei vérszegény nyári forgalma a szerény filmeknek tudható be, amelyek nem fogták meg a közönséget. A produkciók gyengén kezdtek és a helyzet idõvel csak rosszabbodott.

A stúdiók vezetõi és a mozisok ugyanakkor úgy vélik, a bevételek visszaesése ciklikus és nem szisztematikus. A YouTube, a Facebook és más online csábítások kétségtelenül egyre vonzóbbak, de a filmesek nem ismerik el a vereséget. "A filmipar továbbra is erõs, de mindig is produkciófüggõ lesz. Elõfordulnak gyönge hetek, amit a közönség úgy fog fel, hogy az ágazat bajban van, aztán vannak nagyszerû premierek, amikor meg azt mondják, hogy erõsebb, mint valaha." - fejtette ki Rory Bruer, a Sony Pictures nemzetközi forgalmazási elnöke.

A folytatásként készült 22 Jump Street - A túlkoros osztag vagy A majmok bolygója - Forradalom nagyobb kasszasiker lett elõzményénél. Ugyanakkor a nyáron sok film indult nagy jegybevétellel, majd hamar el is tûnt a kasszasikerlistáról. A 200 millió dollárból készült A csodálatos Pókember 2. észak-amerikai jegybevételei alig múlták felül a költségvetés összegét, A The Expendables - A feláldozhatók 3. után pedig sokan gondolták úgy, hogy a sorozat megérett a nyugdíjra.

Tizenhárom év után elõször nem került moziba olyan film a nyáron, amely Észak-Amerikában átlépte volna a 300 millió dolláros jegyeladást. A galaxis õrzõin és a váratlanul nagy sikernek bizonyult Csillagjainkban a hiba címû produkción kívül az elmúlt három hónap szûkölködött a kasszasikerekben. A nagyobb bukások között emlegetik a Jersey Boys címû Clint Estwood-filmet és a Szexvideó címû vígjátékot.

Szakértõk ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a korábban sokszor figyelmen kívül hagyott nõi közönség a nyáron olyan filmek bevételét, mint a Demóna vagy a Csillagjainkban a hiba, alaposan feltornászta. A Jump Street és a Rossz szomszédság szintén azért érhetett el kiugró sikert a pénztáraknál, mert egyaránt szólt a nõkhöz és a férfiakhoz. A humor ugyancsak sikerforrásnak bizonyult: a sok parádés különleges effektus mellett végül a szellemesség lett A galaxis õrzõi erõssége is.

Az év eddigi bevételeit tekintve 2013 azonos idõszakához képest 5,6 százalékkal maradt el a jegyeladás, a mozik látogatottsága pedig 5,5 százalékkal kisebb. A filmszínház-üzemeltetõk nem túl optimisták: tartanak tõle, hogy nehéz lesz behozni a kiesett nyereséget. Sokan bíznak azonban abban, hogy a következõ két évben - az olyan filmeknek köszönhetõen, mint az új James Bond-kaland, a Star Wars és a Bosszúállók folytatása - ismét felszálló ágba kerül majd a filmipar.

(fotó: raindance.org, forrás: MTI)