Jump to content

Anton Corbijn thrillere csütörtöktől a mozikban

2014. 08. 28. 10:15

Csütörtöktől játsszák a magyarországi mozik Anton Corbijn harmadik mozifilmjét, Az üldözöttet. A holland rendező Hamburgban játszódó thrillere a 2001 óta velünk élő terrorveszélyt és a kémszervezetek közötti csiki-csukit mutatja be. Az üldözött az idén februárban elhunyt amerikai színész, Philip Seymour Hoffman utolsó főszerepe.

A mozi John le Carré, a most 82 éves brit kémregény-bestselleríró, korábbi hírszerző azonos című (A Most Wanted Man) regényének filmadaptációja. A sztori napjainkban játszódik: illegálisan Hamburgba érkezik egy csecsen férfi, hogy egy kétes hátterű bankból kivegye néhai orosz katonatiszt apja ott elhelyezett, nyilván nem teljesen tiszta eredetű pénzét. A muszlim Íszá Karpov természetesen azonnal felkelti a titkosszolgálatok figyelmét, amelyek Hamburgban különösen aktívak: az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért terrortámadást az észak-német kikötővárosban készítette elő Mohamed Atta és csapata.

A csecsen férfi segítségére egy idealista fiatal ügyvédnő, Annabel Richter siet, miközben az egyik német terrorelhárító csapat vezetője, Günter Bachmann azon dolgozik csapatával, hogy kiderítse, mit is szándékozik kezdeni a bankban rá váró kisebb vagyonnal Íszá. Bachmann kivárásra játszik, a német titkosszolgálat főnöke, valamint az amerikai CIA viszont azonnal kiiktatná a csecsent. Elkezdődik a versenyfutás Íszával és közöttük, miközben a szálak a jótékonysági alapítványát Németországban népszerűsítő mérsékelt, ám a terrorszervezetek áttételes pénzügyi támogatásától sem visszariadó muszlim akadémikushoz, dr. Abdullahhoz vezetnek.

A színészcsapat nemzetközi. Günter Bachmann alakját Philip Seymour Hoffman formálja meg: az idén februárban kábítószer-túladagolásban 46 évesen elhunyt, a Capote című filmben nyújtott alakításáért 2006-ban Oscar-díjat kapott hollywoodi sztárnak ez volt az utolsó főszerepe. Annabel Richtert a kanadai Rachel McAdams alakítja, Íszá Karpovot az orosz Grigorij Dobrigyin. A bankvezért Willem Dafoe játssza, a CIA-kémnőt Robin Wright, Bachmann jobb kezét napjaink egyik legkeresettebb német színésznője, Nina Hoss, dr. Abdullahot pedig az iráni Homajun Ersadi.

Az üldözött Anton Corbijn harmadik mozija. Az 59 éves holland művész rockfotósként kezdte a hetvenes évek végén, majd a nyolcvanas-kilencvenes évekre a portréfotózás egyik megújítójává vált. Olyan hírességeket fényképezett, mint Robert De Niro, Stephen Hawking, Naomi Campbell vagy Lance Armstrong. Videoklip-rendezőként 1983-ban mutatkozott be, első munkáját éppen Hamburgban forgatta, a Palais Schaumburg Hockey című dalára. Az 1980-as évek óta dolgozik együtt a Depeche Mode-dal; mintegy húsz klipet készített nekik, emellett 1989 óta ő tervezi valamennyi DM-lemez borítóját. Videót készített még a U2-nak, a Nirvanának, a Metallicának és a Killersnek is.

Első játékfilmjét, a Joy Division tragikus sorsú énekese, Ian Curtis életét bemutató Controlt 2007-ben fekete-fehérben forgatta, három évvel később készült el Az amerikai című thrillerrel George Clooney főszereplésével. Negyedik mozija már forog: a jövőre elkészülő Life James Dean és Dennis Stock fotós történetét mutatja be.

(fotó: thefilmstage.com, forrás: MTI)