Jump to content

Under the Skin – Ó űrlény, merre visz az utad?

2014. 08. 05. 14:53

Scarlett Johansson sokat néz meredten. Scarlett Johansson keveset beszél. Scarlett Johansson levetkőzik. Teljesen és okkal. Sokan lennének faliszőnyegek az idegen lény rideg otthonában, ha előtte…

Kaszás Kornél írása

Jonathan Glazer nem ontja magából a filmeket, de forgatott már Nicole Kidmannel és Sir Ben Kingsley-vel is. Az Under the Skinhez (magyarul: A felszín alatt) Scarlett Johanssont sikerült megnyernie, aki sok férfinak okozott már álmatlan órákat és örömteli perceket. Ez a film pedig továbbpörgetheti a fantázia irdatlan kerekét, mert a színésznő minden ruhájától megszabadul, nem is egyszer.

Scarlett Johansson egy idegen faj képviselője, aki magányos férfiakat csábít el, hogy aztán sötét, rideg otthonában tüntesse el őket szinte teljesen. Egyedül a bőrük az, ami megmarad. Vagyis a felszín, de hogy alatta mi van, azt nem tudjuk. Talán nem is számít. Egymást úgyis csak a külsőségek alapján ítéljük meg, hiszen egy igéző szempár vagy egy jól eltalált dekoltázs azonnal felturbózza a hormonokat.

Vajon az idegen ezért bújt bele egy nő bőrébe? Mert ki akarta próbálni, hogy milyen egy földi nőstény élete? Vagy, mert tudta, hogy bár a férfi vadászik, mindig a nő választ. És ha egyszer a nő kiválasztotta a férfit, akkor a férfi nehezen mond nemet. Főleg akkor, ha a nő vonzó.

Hogy Scarlett Johansson mennyire vonzó, az az egyéni ízlésen múlik. Azt viszont nem lehet elvitatni tőle, hogy jól hozza a kissé értetlen, rácsodálkozó figurát. Még akkor is, ha ez néha bambaságba csap át és a mimikája összeolvad sok jelenettel. Nem sokat beszél, inkább cselekszik: csábít, vetkőzik, megfigyel és fejlődik. Mindezt sejtelmes, nyomasztó, de néha már unalmas zenére teszi.

A felismerés, hogy nem minden férfi egyforma, hogy nem mindegyik példány irányítható, végzetes. Rá nézve mindenképpen, hiszen az is kiderül (ha eddig még nem tudtuk), hogy az ismeretlentől való félelem lángra lobbanthatja a fagyos szívet is.

Ha pedig a perzselő tűz ellen nincs orvosság, például egy vödör hó, akkor a füstje egészen az égig ér. Odáig, ahonnan a lény jött, hogy világunkba csöppenve fedezze fel a nemek, vágyak, ösztönök és érintések felszínes világát.

(fotó: newyorker.com)