Jump to content

Cheap Thrills – Ezek nem emberek

2014. 07. 22. 14:17

Hozzávalók: két lúzer (a végén kiderül, hogy melyikük a nagyobb), egy aberrált házaspár, zsáknyi tudatmódosító szer, kétségbeesés és elszántság. Persze a jó alakítások, a feszes forgatókönyv és a rendező nélkül nem lenne az, ami. A Cheap Thrills 2013 egyik legegyedibb alkotása.

Kaszás Kornél írása:

E. L. Katz filmje tavaly márciusa óta járja a mozgóképes fesztiválokat, hogy a székhez szegezze a nézőket. Persze nyilván akadnak olyanok is, akiket szögbelövővel sem lehet az ülésen tartani, amikor beindul a történet.

Mert a sztori alaposan bedurvul, de előtte még kapunk egy könnyed, néhol vicces felvezetést. A háttérben már ekkor is érezhető a megbújó feszültség, hiszen a főhőst, Craiget (Pat Healy) kirúgják, így bánatában ballag el a helyi krimóba, hogy némi alkohol társaságában dolgozza fel a történteket. Itt találkozik egykori osztálytársával, Vince-szel (Ethan Embry), aki éppen az ellentettje. Neki nincs családja, a nőket csak eszköznek használja vágyai csillapítására, a szesz pedig mindennapi életének meghatározó szereplője.

Itt lép a képbe Colin (David Koechner) és fiatal felesége, a születésnapját ünneplő Violet (Sara Paxton). Ők a kísértés kegyetlen kettőse, akik a születésnapra hivatkozva rángatják bele fogadásokba a két szerencsétlent. A lúzerek pedig fogadnak, nevetnek, fogadnak, kényszeredetten nevetnek, fogadnak és vicsorognak. Mert van, akinek a pénz csak játék, de a többségnek a boldogság forrását jelenti.

A születésnapi zsúrocska odáig fajul, hogy a defektes duó mindent bevállal a ropogós (esetleg véres) bankjegyekért és egykori barátságukat a gyűlölet oltárán áldozzák fel. A kérdés pedig végig ott lebeg. Mennyit ér a boldogságunk? Pénzért megváltható-e a jegyünk öröm-országba? Meddig vagyunk képesek megőrizni emberi méltóságunkat?

Amikor előkerül a kaka, a kutya, a kisujj és a szex, akkor mindenki számára világossá válik, hogy az egykori cimborák lefelé száguldanak a lejtőn, a kérdés pedig, hogy melyikük fogja fel az esést.

Mert van az a pénz, amennyiért megesszük és van az is, amennyiért bevesszük.

(fotó: geekadelphia.com)