Jump to content

Áradt a ZENERGIA – jótékony célú online koncerten "jártam"

2020. 09. 08. 19:00

Nincs más dolgod, csak helyezkedj el otthonod legkényelmesebb, legnyugodtabb zugában és hagyd, hogy áradjon a Zenergia. Online koncert nézőjeként komolyzenei élményben részesültem.

Zenét hallgatni a számítógépünknek, okos technikánknak köszönhetően könnyedén tudunk. Sőt, akár komolyzenei élő koncert nézői is lehetünk. Az idén ötödik alkalommal, de rendhagyó módon, online közvetítés keretén belül adta koncertjét az MVM ZENERGIA. Ebben volt részem 2020. augusztus 29-én. Az este 20 órától kezdődő program különlegességét nemcsak az apropó, de a koncert módja is adta. A pandémia idején ugyanis az előadás megtekintésére csakis online közvetítve, a mvmzenergia.hu weboldalon volt mód. A megvásárolt támogatói jegyen található kód beváltásával válhattam a műsor nézőjévé. Így történt, hogy a kanapéról hallgattam az előadást.

A műsorvezető, Bősze Ádám elegáns öltözékben, a MÜPA koncertterem színpadán állva a nézőtér ürességéhez és a kamerákhoz beszélt és természetesen szólt az online térben meghúzódó, a koncertre jegyet vásárolt virtuális nézőkhöz is. A nézőtér széksorai üresen álltak, a nézők helyén azonban színes fényoszlopok villantak fel azt az érzést keltve, hogy személyesen ugyan nem, de a virtuális térben, a valós pillanatban mégis a művészekkel lehettünk. Mintha így kapcsolódott volna össze a különböző helyszínek jelene. A fényoszlopok egyben a látványhoz is hozzájárultak.

Az MVM ZENERGIA koncertje nemcsak a komolyzenei élmény nyújtását szolgálja, hanem szorosan összefonódik a jótékonysággal is. A rendezvény missziója ugyanis az, hogy a jegyeladásból befolyt összeget felajánlják egy-egy rászoruló szervezetnek. Idén már nézői szavazás döntötte el, hogy ki lesz a támogatott. Ezek között a szerepelt a Vakok Állami Intézete, az Autizmus Alapítvány és a végül támogatást elnyerő Csalogány EGYMI, amely intézménynek fő profilja a 3 és 24 év közötti gyerekek, fiatalok speciális oktatása, nevelése, fejlesztése, valamint a minél önállóbb életre való felkészítése. A Csalogány Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Diákotthon kasszája az MVM ZENERGIA koncert segítségével 2.000.000 forinttal gyarapodott.

Az idei évet tekinthetjük Junior Prima All Star estnek is, hiszen mind a hét fellépő egykori Junior Prima Díjas művészek, akik mára már a világban elismert szintre emelkedtek. A komolyzenei műsort Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Liszt-, Prima és Junior Príma-díjas, Érdemes művész nyitotta meg Verdi és Liszt közös kompozíciójával.
Balázs János zongorája mellett egy karcsú és fiatal Junior Prima Díjas hegedűművész, Pusker Júlia tűnt fel. Hubay Jenő: Carmen-fantáziájában a művész igazán megmutathatta tehetségét. Ezt követte Vecsey Ferenc szomorú keringője.
A kissé bús hangulatot teremtő kompozíció után maradtunk a hangulatnál, sőt annál sokkal mélyebbre vitt Gabriel Fauré gyászdala, amelyet Várdai István, Liszt- és Junior Prima-díjas csellóművész előadásában és Balázs János zongorakíséretével hallhattam. Mintha az ég, a sors, a koncert is azt szerette volna, hogy kissé magamba forduljak és gondolkodjak. Csukott szemmel hallgattam az előadást pedig a háttérben cikázó színes pillangók is elvonhatták volna a figyelmemet. A művész csellójátéka egyszerre hatolt az ember velejébe és agyába. Aztán váratlanul Davydov: A szökőkútnál szonátája rázott fel melankóliámból.
Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima-díjas trombitaművész és Balázs János együttes játékában hallgattam meg Gabriel Fauré: Álom után kompozícióját. Együtt szárnyalhattunk a szerelem édes és könnyű, lebegtető érzésével.
Bősze Ádám, az est műsorvezetője a Szépirodalomi Közlöny 1858-as számából vett idézettel vezette fel a két művész játékát, Hubay Jenő csárdajelentét: „Tudd meg nyájas vendég, hogy a magyar zene hallásánál a tökéletes józanság az élvezet rovására történik. Mert csakis a magyar szőlőnedv értetheti meg az idegennel e dallamosság mennyei fogalmát, mely mint valami varázsszer elaltatja a mindennapiság nyomasztó külbefolyását, és fogékonnyá teszi a keblet a költészet magasztosabb sugallatai iránt.” Így vezette fel azt a magyar csárdajelentet. Ezután messzire utaztunk, egészen Paraguayig. Agustín Barrios: A katedrális című művének első és harmadik tételét Csákí András Junior Prima Díjas gitárművész pengetése közvetítette. A gitárszólót hallgatván tűnt fel, hogy most először állhatott fel zongorája mellől Balázs János. A színpadon magányosan játszó gitárművész cseppet sem keltette a magány gondolatát. Egy idegen tájra kalauzolt el, ahogy becsukott szemmel hallgattam a dalt. A latinos hangzás jót tett fülnek és léleknek.

Liszt Ferenc szerelmi kompozícióját Balázs János zongorajátéka szólaltatta meg. A lenyugtató, szinte már altató zeneszót ugyancsak Liszt Ferenc darabja váltotta. A Paganini-etűdök közül a La Campanella darabja nemcsak zongoraművész ujjait mozgatta meg, de engem is felpezsdített. A magyar zeneszerzőknél maradva, Erkel Ferenc Bánk Bán operájának talán a legismertebb, Hazám, hazám áriáját Szegedi Csaba Junior Prima-díjas operaénekes adta elő. Kodály Zoltán gyűjtéséből az A csitári hegyek alatt népdalát Horti Lilla Junior Prima Díjas operaénekes énekelte. Mindkét operaénekest Balázs János zongoraművész játéka kísérte.
Agustin Lara mexikói zeneszerző, zongoraművész és énekes dalai közül a talán leghíresebbet, a Granadát Csáki András gitárjátéka, valamint Horti Lilla és Szegedi Csaba hangszálai szólaltatták meg. Nem is akárhogyan, az énekesek között forrott a levegő.
A komolyzenei koncert zárójaként a Kék Duna keringőt választották, azonban ezúttal Cziffra György sajátos feldolgozásában került elénk. Ráadásszámmal, közös előadással is készült a hét fellépő művész. Egy tangóval zárult igazán az online koncertest.

A művészeknek bizonyára nem jelentett gondot, hogy üres koncertteremben adták elő darabjaikat, de az MVM ZENERGIA 2020-as nézőjeként olyan érzésem volt, mintha a tehetséges zenészek próbájára kukkantottam volna be. Mint aki véletlenül rányit az épp gyakorló művészre, akit nem tudtam csak úgy otthagyni és hangtalanul kifordulni a teremből és ott ragadtam, meghallgattam gyakorlásukat. A tehetségek hangjátékán kívül optikai élményben is részesültem fényjáték formájában. Ez az eddigi években is így volt, azonban szabadtéren. A pandémia idején azonban még ebben is más volt az idei koncert. A fényfestés az épületen belül kápráztatott el.
Nemcsak azzal tettünk jót, hogy a támogatói jegy megvásárlásával, az így befolyt összeggel a kiválasztott intézményt segítettük, de a mi lelkünk is gyarapodott és tisztult a koncert ideje alatt. Ebben az időszakban azt hiszem erre égetően nagy szüksége van mindenkinek. Köszönjük MVM ZENERGIA és fellépő művészek!

További érdekességekért, kérjük keressétek a Facebook oldalunkat!

(Forrás: kulturmozaik.co.hu | képek: a szerző saját fotói, mvmzenergia.hu)