Jump to content

Nemzetközi énekversenyen zsűrizik Rost Andrea

2014. 08. 08. 10:22

Zajlik a Mirjam Helin Nemzetközi Énekverseny. Rost Andrea, az 1989-es győztes, idén ismét részt vesz az eseményen, ezúttal zsűritagként. Az idei versenyt augusztus 4. és 13. között rendezik Helsinkiben, három fordulóban összesen 63 énekes verseng egymással.

Az 1984-ben alapított Mirjam Helin Nemzetközi Énekverseny szinte mindegyik győztesének sikerült világszerte hírnevet szereznie a barokk, a dal (azaz Lied) és az opera műfajokban is. A versenyzőknek igen széles repertoárral kell rendelkezniük, ha sikert szeretnének elérni a magas színvonalú versenyen.

„Azt hiszem sokat segített, hogy éppen a megfelelő életkorban voltam és hogy alaposan felkészülve érkeztem. Emellett úgy gondolom, a színpadi jelenlétem, játékom és a hangom minősége is döntő szerepet játszott abban, hogy az első díjat nekem ítélte a rangos zsűri.” - mondta Rost Andrea a ’89-es Mirjam Helin énekversenyről.

Rost Andrea úgy véli, manapság szinte fontosabb szerepet játszik az, hogy az énekest eladható és alakítható „médiatermékként” minél nagyobb közönséghez lehessen eljuttatni. A versenyzők számára célravezetőbb, ha nem törődnek a zsűri jelenlétével - hangsúlyozta a világhírű szoprán. „Ne fordítsanak túl nagy figyelmet arra, hogy a zsűrinek énekeljenek. Sokkal inkább a közönségnek énekeljenek, melynek csak néhány tagja a zsűri. Az a legfontosabb, hogy figyeljék és érezzék a zenét, játszanak és közvetítsék az érzelmeket.” - tette hozzá.

A Mirjam Helin Énekversenyen az énekeseknek a különböző zenei korszakok interpretációs stílusát fölényes biztonsággal kell uralniuk, és legalább 3 különböző nyelvre íródott zenemű megszólaltatásában kell jeleskedniük. „A versenyzőknek minden számban 200 százalékosan kell teljesíteni, és nem hibázhatnak. Koncertek esetében, mindig gondolhatja az ember, hogy majd legközelebb jobban fog sikerülni, de erre nincs lehetőség, ha versenyről van szó. Az sem elég, ha tegyük fel, megtölti a Metropolitant egy vivőerős hangú előadó, de a hangszíne, a zenei megoldásai valamint a színpadi jelenléte nem ébresztenek érzelmeket a hallgatókban." - mutatott rá az énekesnő.

A karizma, hang és színészi tehetség mellett Rost Andrea említett még egy elengedhetetlen attribútumot, amivel az énekeseknek rendelkezni kell. Ez nem más, mint a humorérzék. Véleménye szerint a humor nagyon fontos abban, hogy valaki sikeres karriert futhasson be. Tudnia kell magán nevetni egy előadónak; nem érdemes mindent túl komolyan venni. Természetesen, mindig a maximumot kell nyújtani, de ha úgy alakul, hogy az nem elegendő, akkor az sem jelenti a világ végét.

(fotó: hzo.hu, forrás: szinhaz.hu)