Jump to content

Történelem a könyvhéten

2017. 05. 02. 12:08

A történelem legizgalmasabb fejezeteibe lapozhatunk bele a 88. Ünnepi Könyvhét és a 16. Gyermekkönyvnapok alkalmából. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány könyvheti újdonságai számtalan fontos és érdekes témát állítanak középpontba, mint például a gerillaháború, a Magyar Néphadsereg vagy az 1945 telén ehurcolt nők sorsa.

 

Simon László: Körbejárni a hazát (esszék)

Simon László ismert politikus és közéleti személyiség, aki Körbejárni a hazát című esszékötetével egy kevésbé ismert oldaláról mutatkozik be. A 2002 és 2017 közötti esztendők fontosabb írásait és beszédeit tartalmazó válogatáskötet bemutatja L. Simon László családfői, gazdálkodói, Velence-környéki lokálpatrióta, Fejér megyei képviselői és kultúrpolitikusi énjeit. „Ez a kötet a kötelékekről szól. Azokról az eltéphetetlen szálakról, amik hagyományokká fonják a múltat, amik összekötnek bennünket elődeinkkel és utódainkkal. Amikben magukra ismernének déd – sőt ükszüleink is, ha itt lennének közöttünk, és amit nemcsak feladatunk, de kötelességünk is áthagyományozni utódainkra” – fogalmaz a könyv előszavában Schmidt Mária történészprofesszor, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. 

Simon László József Attila-díjas író, költő, szerkesztő és politikus. Hat éven át volt a Magyar Írószövetség titkára, hét éve országgyűlési képviselő. Nevéhez fűződik a Várkert Bazár felújítása. 

Dedikálás: 2017. június 10. (szombaton) 17:00–18:00; június 11. (vasárnap) 17:00–18:00.
Helyszín: Vörösmarty tér 82. számú pavilon

Békés Márton: Gerillaháború – A fegyveres felkelés elmélete és gyakorlata

Békés Márton történész Gerillaháború című könyve egy tőrőlmetszett, részletes „használati utasítás”, egy kiskáté a fegyveres felkelések természetrajzáról, a szabálytalan harcmodor történetéről és stratégiájáról. „A gerilla-hadviselés vagy inkább gerilla-viselkedés tehát módszertan, eljárások sokasága, amelyek segítenek a kisebbségi helyzetből fakadó kényszermegoldásokat előnyünkre fordítani. Emiatt pedig nemcsak a harctéren, hanem egyéb emberi helyzetekben is sikerrel használható. A valódi fegyver nem az, ami a kezünkben, hanem ami a fejünkben van” – olvasható a kötet előszavában. A kötet leghangsúlyosabb része az 1956-os forradalmat és szabadságharcot egy, a hősies nagyvárosi népfelkelésből gerillaháborúba átmenő ütközetként mutatja be. A kötet zárófejezete pedig korunk átalakuló fegyveres konfliktusainak nyugtalanító jellemzőiről ad számot. 

Békés Márton politológus, a történelemtudomány doktora. Tudományos lapokban publikál, televíziós történelmi műsorokat szerkesztett. Három éve a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója. 

Dedikálás: 2017. június 10. (szombaton) 15:00–16:00; június 11. (vasárnap) 15:00–16:00.
Helyszín: Vörösmarty tér 82. számú pavilon

Ocsenás Péter: Kerek erdő közepében – Egy tápos Lentiben

Ocsenás Péter olvasmányos katonatörténetei nemzedékek közös emlékeiről számolnak be. A szerző élményszerű visszaemlékezései a Magyar Néphadsereg, és egyben az egész szocialista politikai rendszer bornírtságára világítanak rá: az előfelvételiseket – a katonai szlengben „táposnak” nevezett leendő egyetemistákat – Lentibe, Szombathelyre, Zalaegerszegre sorozták be, az ország különböző tájairól bevonultatott sorkötelesek közé. „Aki hasonló helyzetben élte át ezeket az éveket, az felidézheti saját keserédes emlékeit. Akik nem – és a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlésével egyre nagyobb lesz ezek száma –, azok talán megértik, hogy egy korosztály tagjai találkozásaikkor miért terelik a szót szinte azonnal katonaélményeik vég nélküli taglalására” – fogalmaz Markó György történész a könyv előszavában. 

Ocsenás Péter geofizikus, az Eötvös Loránd Geofizikai Intézetben dolgozott, majd a KSH-ban statisztikai adatelemzési módszerekkel foglalkozott. Jelenleg egy fővárosi tervező-elemző cég vezető tanácsadója. 

Dedikálás: 2017. június 10. (szombaton) 12:00–13:00; 2017. június 11. (vasárnap) 14:00–15:00.
Helyszín: Vörösmarty tér 82. számú pavilon

(Forrás: kulturmozaik.hu)