Jump to content

Könyvajánló: kamaszok ajánlatai kamaszoknak - Bogi ajánlása

2016. 06. 30. 19:51

Amikor elkezdtem a kamaszoknak szóló nyári könyvajánlón dolgozni, az jutott eszembe, hogy elmegyek az ifjúsági könyvtárba, és egyszerűen megkérdezek egy szakembert. Aztán megláttam a fa alatt ücsörgő, a családi buli közepén is könyvet bújó unokahúgomat, és úgy döntöttem, hogy inkább őt, és néhány barátját fogom megkérni, hogy ajánljanak olvasnivalót a kortársaiknak.

Csupa kipróbált darabot, amit ők maguk is szívesen olvastak. Lili (11), Kíra (12), Bogi (14), Theodor (15) és Norbi (16) könyvajánlója következik, vagyis fiúknak és lányoknak is adunk tippeket, sőt, még azoknak is, akik nem is szeretnek olvasni.

Bogi (14) ajánlója következik

Kiera Cass: Párválasztó sorozata. Elképesztően romantikus és humoros, és még a politikai szál is érdekes. A felsőbb körökben játszódik, vagyis a szerencsések életébe képzelheti bele magát az olvasó, ugyanakkor erős társadalomkritika, a társadalmi igazságosságra érzékenyít. Olyasmi, mint az Éhezők viadala, csak nem hal meg benne senki, és annyira azért nem gonosz és romlott a rendszer, viszont erősebb benne a romantikus szál.

Lissa Price: A testbérlők Poszt-apokaliptikus sci-fi-fantasy, hatalmas összeesküvés, minimális szerelmi szállal. Nyomorgó tizenévesek bérbe adják a testüket, hogy gazdag, idős, beteg emberek éljenek benne, amikor szükségük van rá. Elvileg később visszakapná a gyerek a testét, és élhetne benne boldogan, de ebből nem igaz semmi, mert meghalnak. Sikerül-e leleplezni a csúnya-ronda átverést, és pontot lehet-e tenni ennek az égbekiáltó igazságtalanságnak a végére? Izgi.

Anna Banks: Szirénia öröksége sorozat Mivel ismét egy sorozatról beszélünk, egy ideig nem kell gondolkozni, hogy mi legyen a következő olvasmány, ha az aktuális véget ér. A világtól elzárva, a víz alatt élnek a szirének, és két királyi ház háborúzik egymással. A béke érdekében időnként házasságot kötnek egymással, de a soron következő királylány megszökik, hogy emberként élhessen. Születik egy félvér lánya, aki nem tud halalakot ölteni, de az, hogy ő kicsoda-micsoda, csak 18 éves korában tudódik ki. Különleges képességek, politikai játszmák, erős társadalomkritika, szabadságra törekvés, tiltott szerelem (Rómeó és Júlia sztori, halál nélkül), minden van benne, ami érdekes.

Isaac Marion: Eleven testek: Szintén egy poszt-apokaliptikus fantasy-szerelmes paródia, hatalmasakat lehet rajta röhögni. A zombik átvették az irányítást, de kétféle van belőlük: az okosak és a buták. A buták a legöregebbek, amik nem bírták a vadászatot, megőrültek, veszélyesek és rosszindulatúak, és a többi zombira is rátámadnak. A sztori az egyik zombi srác szemszögéből játszódik, aki egészen szerethető. A fiú neve R, mert nem emlékszik a rendes nevére, a lány Julie, aki egyébként nem is zombi, hanem ember. Ez egy generációkritika: a fiú nem akar rosszat (csak megenni a lányt), de azt sem rossz szándékból, és nem tehet róla, hogy ilyen. A zombiság ellenszere a szerelem, ami mindent megold, még az elhalt kötőszöveteket is újjáépíti.

Leiner Laura Szent Johanna sorozata: Egy hétköznapi magyar lány, Reni világában játszódik. Egy különleges alapítványi gimnáziumba jár a lány, ami Pesten van. A sztori attól lesz érdekes, hogy egy tizenéves lány gimis éveit kísérhetjük figyelemmel, akinek nincs is élete, olyan stréber. Szerelmes egy fiúba, de annyira nyuszi, hogy nem mer odamenni, a beilleszkedés is nehezen megy, az első három kötetben összesen két barátja van, és persze könyvmoly. A barátnője butácska és emo-s, de a végén átmegy hippibe. Arnold barátja pedig szociopata (szintén könyvmoly), és egy idő után idegesítően energiavámpír lesz. Az osztályban három lány van összesen, és elég erős a csoportdinamika. A humor, a karakterek, a dinamikus párbeszédek elviszik a történetet. Egyedül a főszereplő lány semmilyen, de azért ő is fejlődik egy kicsit. Az elején nem túl árnyaltak még a karakterek, de végül ez is kialakul. Ugyanakkor nagyon fontos üzeneteket, értékeket hordoz: ne legyél rasszista, merj élni, ne ítélj elsőre, tanulni azért mégiscsak kell, és a többi.  

Leiner Laura: Bábel Könnyed, nyári olvasmány egy bloggerlányról, és egy nagy buliról. A kedvenc zenekarának a koncertjére készül, közben próbálja helyre tenni a szerelmi életét. Nagy bandázás, szerelmi szál, bár nem egészen azzal, akivel gondolnánk.

Leiner Laura: Akkor szakítsunk: A szerelmespár éppen karácsonykor szakít, de a közös barátságokat valahogy meg kéne oldani/osztani. Ráadásul ott van még a szilveszteri buli, amit ilyen körülmények között túl kéne élni – de első körben el is kéne jutni oda valahogy. Nagy rádöbbenések, hogy ki kibe szerelmes, kavar mindenki mindenkivel, de legalább viccesen. Remek vonalvezető, ha az ember éppen kilábalna egy kapcsolatból, mivel más kárán tud tanulni. Ez egy érettségiző csapat, szóval a hogyan tovább dilemma is benne van.