Jump to content

Ismered a világ legjobb éttermét?

2015. 06. 02. 15:47

Idén is a gironai El Celler de Can Rocát választották a világ legjobb éttermének. A Restaurant Magazine által a világ ötven legjobb étterméről készített ranglistát hétfőn hozták nyilvánosságra Londonban. Mintegy ezer éttermi szakember, séf, újságíró és élelmiszer-szakértő szavazott a világ 27 térségének éttermeire, azokra, amelyekben az elmúlt 18 hónapban a legjobb tapasztalatokat szerezték.

A gironai El Celler de Can Roca, amelyet a három Roca-testvér irányít, a katalán konyha remekeit szolgálja fel vendégeinek. A séfek és cukrászok kíváncsisága és kreativitása repítette az El Celler de Can Rocát a ranglista élésre - fogalmazott a zsűri indoklásában. 2013-ban már elnyerte a világ legjobb éttermének címét a koppenhágai Nomától, amely azonban a tavalyi szavazáson ismét megelőzte őt.

A Nomának idén csak a harmadik hely jutott, mert megelőzte őt az olaszországi Modenában működő Osteria Francescana. A negyedik helyen egy perui étterem, a limai Central van, az ötödik az New York-i Eleven Madison Park.

A Restaurant Magazine szakemberi 2002 óta állítják össze a világ legrangosabb éttereminek listáját, amely mára a Michelin kalauz által évente összeállított éttermi ranglista riválisává vált.

A ranglistára kerülés hatalmasat lendíthet egy-egy étterem forgalmán, amikor a koppenhágai Noma először nyerte el a címet, mintegy százezer ember akart azonnal asztalt foglalni honlapján.

Az ötvenes ranglistára az El Celler de Can Rocán kívül még hat spanyol étterem került fel, az Egyesült Államokból hat étterem. Érdekesség, hogy az első tíz között nincs francia étterem, csupán a 11. és a 12. helyet sikerült megszereznie a mentoni Mirazur és a párizsi L'Arpege éttermeknek. Mellettük még három francai étterem került a legjobb 50 közé.

Hat-hat ázsiai és dél-amerikai éttermet is a legjobbak közé választottak, előbbiek között 2-2 japán és kínai, 1 szingapúri és egy thaiföldi van, utóbbiak között három perui, két brazil és egy chilei étterem van.

(Forrás:kulturmozaik.hu,mti/Fotó:theworld50best.com)