Bográcsgulyás, Gundel palacsinta… szaloncukor?
A szaloncukor Hungarikummá vált, amióta elterjedt az egykor sztaniolpapírba csomagolt finomság, amely nem pusztán ízével, hanem jellegzetes csomagolásával is természetes és nélkülözhetetlen kelléke az ünnep meghitt pillanatainak.
Magyarországon az első díszített karácsonyfát Podmaniczky Frigyes nagynénjének szalonjában tekinthette meg az arra érdemes vendégsereg 1825-ben. Eleinte a fenyőt jobbára aprósüteménnyel, aszalt és normál gyümölcsökkel, papírdíszekkel ékesítették. Az 1870-es évektől már megjelenik a szaloncukor. Nevét köszönheti a továbbra is többnyire jómódú családok szalonjainak, amely helyet kínált az ünnepi fenyőnek, karácsonyi hangulatnak. Ugyan kellett idő ahhoz, hogy a fa alá, mellé helyezett cukorka végérvényesen elnyerje méltó helyét, magán a fán. Ezzel azonban Hungarikummá lépett elő, manapság is többnyire ránk jellemző, hogy a díszes fán megtalálható a szaloncukor.
A csomagolás történetét és a legnépszerűbb ízesítéseket a marmalade.hu-ról tudhatják meg.
(fotó: nyersetelekerikatol.blogspot.com)