Jump to content

Addiktívak-e a sorozatok?

2021. 04. 06. 07:37
Az utóbbi években a sorozatok már több nézőt csábítanak a képernyők elé, mint a mozifilmek. A legtöbbször nem heti részekkel támadnak a készítők, hanem egyből megajándékoznak minket az egész évaddal, hogy nyolc, tizenkettő vagy akár még annál is több órán keresztül bámuljuk megállás nélkül az epizódokat. Még az alvást is simán elengedjük, hogy minél hamarabb ledaráljuk az aktuális szezont.
 

Ha egy idegennel találkozik az ember, akkor az időjárás alapos kivesézése után rögtön jó eséllyel valamilyen sorozatról kezdhetünk el beszélni vele, hiszen nagy valószínűséggel más is órákat tölt kedvenc karaktereinek társaságában, és őt is ugyanúgy foglalkoztatja, mi lesz a következő részben. Komoly szociális értéket képvisel, ha átrágjuk másokkal egy adott mű csavaros történetét, vagy együtt utáljuk valakivel a benne szereplő gonoszokat.

Ki ölte meg Laura Palmert?

A sorozatok mindig is azt a célt szolgálták, hogy kirángassanak minket a valóságból, és egy többnyire fiktív alapokon nyugvó világba kalauzoljanak minket, ahol mások problémáin izgulunk, mások érzelmeivel foglalkozunk, amíg mi mindent félreteszünk, és a szereplőkkel együtt sodródunk az árban. Szinte terápiaként is felfogható a jelenség, és nagyon könnyen megfeledkezhetünk magunkról, mivel a valóság sosem lesz olyan, mint amit a képernyőn látunk.

Annak idején még jóval kevesebb csatorna volt, és kizárólag a tévében, heti bontásban kaptuk a részeket, így egész országok izgulhattak a Miami Vice, A szupercsapat, Knight Rider vagy például MacGyver legújabb kalandjain. Mind kontrollált, egyszerű sorozatok voltak, amik nem feszegették a médium határait, mégis imádták őket az emberek, és így szinte családtagnak számítottak a bennük látott karakterek.

Ezt az állóvizet kavarta fel az itthon az 1991–1992-ben vetített Twin Peaks, ami a fiatal és gyönyörű Laura Palmer rejtélyes megöléséről szól, amit egy Dale Cooper nevű ügynök próbál megoldani egy titkokkal és furcsa dolgokkal teli helyen. A zseniális David Lynch és Mark Frost sorozata egy szórakoztatóan feszült, nyomozós szériából végül egy teljesen elborult, különleges alkotás lett, amire akkoriban még egyáltalán nem voltak felkészülve a nézők. Olyan dolgokat láthattunk benne, amiket addig soha, és akkor ugyan még nem tudhattuk, de ezek után végleg megváltozott minden.

Tudni akarom, hogy mi lesz!

Sok filmkészítő tanult a hatalmas sikert aratott Twin Peaksből, és rájöttek, hogy a nézők imádják az újdonságot, a meglepetést, az izgalmat, és persze ha játszanak az idegeikkel, amikor a részek legvégén derül ki valami igazán fontos, aminek a következményére egy egész hetet kellett zakatoló szívvel várni.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)