Jump to content

Sorozat készült a kvíz-botrányból

2020. 07. 17. 10:46

Annyira bombabiztosnak tűnik a Legyen ön is milliomos! című kvízjáték formátuma, hogy csoda, hogy vannak, akik meg merték lépni, hogy kijátsszák. Vagyis az igazság az, hogy ez nem teljesen biztos, lehet, hogy nem játszották ki egyáltalán, csak éppen egy csomó, nagyon gyanús körülmény játszott össze úgy, hogy Charles Ingram 2001-ben elsétált az egymillió fontos főnyereménnyel a műsor eredeti, brit változatában. Vagyis ez sem teljesen igaz, hiszen Ingram csak azt hitte, hogy elsétált, miközben a háttérben a műsor készítői őrülten keresték a megoldást arra, hogyan lehetett az, hogy ez a furcsán viselkedő, a válaszait látszólag ok nélkül változtató, nyilvánvalóan semmilyen különleges szakterülettel rendelkező őrnagy bezsebelt ennyi pénzt. Aztán meghallották a köhögést a háttérben.

Kvíz Nagy-Britannia, de valószínűleg az egész világ egyik legérdekesebb kvízműsoros botrányát dolgozza fel, ami ha az egyik oldalról nézünk, egyértelmű csalás, a másik oldalról nézve pedig egy ártatlan ember meghurcolása. 2001-ben Charles Ingram – miután a sógora és a felesége is részt vett a műsorban – bejutott a Legyen ön is milliomos! székébe. Ingram az első napján egy szerencsétlen mázlistának tűnt, de minden kérdésre tudta a választ. Amikor visszahívták, mintha megváltozott volna: a válaszokat úgy találta el, hogy gőze nem volt, kicsodák vagy micsodák a lehetőségek, sőt, ő maga is teljesen értelmetlenül váltogatott az opciók között, és az utolsó pillanatban mindig eltalálta a helyeset.

Eljutott a fődíjig, de nem volt egyedül, ott volt a közönségben, illetve a szereplésben reménykedő játékosok között felesége, Diana, és egy wales-i egyetemi előadó, Tecwen Whittock, akik a vád szerint köhögéssel segítettek Ingramnak elérni az egymillió fontot, egyszerűen köhintettek egyet, amikor a férfi sorolta az opciókat, és a helyes válaszhoz ért. A kérdéses két adás nem ment le a tévében, az Ingram-házaspárt letartóztatták, miközben a tradicionálisan kegyetlen brit bulvársajtó elkezdte támadni őket, az utcán nem mehetettek nyugodtan végig, a gyerekeiket vegzálták, a kutyájukat lelőtték. Enyhe ítéletet kaptak, de a nyugodt életüknek örökre lőttek, ők lettek a közvélemény szemében a köhögős őrnagy és felesége, akik megpróbáltak egymillió fontot lenyúlni mindenki szeme láttára.

Kvíz főszereplői Charles és Diana Ingram, de nagyon sokat dob a minőségén az, hogy betekintést nyújt abba, hogyan finomhangolták a műsort, és hogyan alakult ki a rajongóknak az a rétege, akik a rendszer kiskapuit megtalálták, és kíméletlenül próbáltak besurranni rajta. Nekem a Milliomos! csak egy kvízműsor volt, amit lehetett nézni este a tévében, lehetett hangosan kiabálni a helyes választ, vagy éppen ordítozni elég egyoldalúan Vágó Istvánnal, hogy már megint beleviszi szerencsétlen játékost a zsákutcába, de a Kvíz elég jól megmutatja, hogy mekkora jelenség volt: a tévében és Nagy-Britannia utcáin egyaránt.

A háromrészes sorozat, ami egyhuzamban sem több két és fél óránál, nem vállalkozik különösebb mutatványokra, egyszerűen be akarja mutatni, hogyan lehet egyszerre két olvasata ennek a történetnek, és hogyan illik bele az egyik vagy másik megfejtés abba, ahogy a brit társadalom működik. Ha Ingramék tényleg csaltak, akkor egy nagyon fifikás, körmönfont, de mégis amatőr módját választották a csalásnak. Ha pedig nem, akkor egyszerűen meghurcoltak a műsorgyártók és a hatóságok valakit, aki egy picit gyanúsnak tűnt. Pedig még csak nem is ő volt az első, aki milliomos lett a műsorban. (Itt amúgy meg lehet nézni Ingram szereplését a műsorban, ami végül nem került adásba.)

Kvíz-t Stephen Frears rendezte (Veszedelmes viszonyokA királynő), aki mindig megtalálja a módját annak, hogy furcsán érezzük magunkat azoknál a jeleneteknél, amik a műsor forgatásán készültek. Az ember ugyanis annyira hozzá van már szokva a Milliomos! díszletéhez és plánozásához, hogy egészen meghökkentő, amikor megváltozik egy kamera szöge, vagy a szereplőt érő világítások. A színészek mind remekek, még úgy is, hogy teljesen különböző stílusban játszanak, míg Michael Sheen (Masters Of Sex) a műsorvezető Chris Tarrant szerepében egyértelműen beleveti magát minden egyes tikkelésbe, hangsúlyba és szájmozdulatba, addig Matthew MacFadyen (Utódlás) nem adja vissza egy-az-egyben Ingram habitusát.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)