Jump to content

A Saul fia is indul a Golden Globe díjért

2015. 12. 10. 16:29

27 éve nem volt magyar film a Golden Globe-on, most ott vagyunk az öt legjobb külföldi film között.

Bejelentették az Aranyglóbusz jelölteket: a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók 2016. január 10-én adják majd át a díjaikat tévés és filmes kategóriákban. A jelöléseket a hajtás után kielemezzük, mertelsőként a magyar film, a Saul fia jelöléséről kell beszélnünk, ami bekerült az öt legjobb külföldi film közé.

A legjobb idegen nyelvű film kategória 1948 óta létezik az Aranyglóbusz gálán, és eddig két magyar filmnek sikerült bekerülnie ide, Szabó István Redl ezredes és Hanussen című rendezéseinek, és szintén Szabó István rendezése volt A napfény íze, ezért a legjobb rendezőként jelölték, illetve A csodálatos Júliáért Annette Bening lett a legjobb színésznő, igaz, ez utóbbi kettő angol nyelvű filmje volt. Magyar film még sosem nyerte el a legjobb külföldi filmért járó Aranyglóbuszt.

A díjszezon már decemberben elindul, a fontosabb szakmai kamarák (írók, rendezők, színészek) jelöltjeiből már lehet sejteni, hogyan fog alakulni az éves toplista, mik voltak az év során a fontos és meghatározó filmek. Ebbe a szinte megszokottnak tűnő figyelembe most egy kis hazafias izgalom is vegyülhetett, ugyanis soha magyar film ekkora eséllyel nem indult még azért, hogy bekerüljön a legjobb külföldi filmek közé, mint a Saul fia. Mármint persze, minden évben kiválasztottuk azt a magyar filmet, ami képviseli Magyarországot az Aranyglóbuszon és az Oscar-díjat osztó Amerikai Filmakadémiánál, és szurkoltunk is neki, de egyiknek sem volt olyan ígéretes indulása, mint Nemes Jeles László első filmjének.

A Saul fia elnyerte Cannes-ban a fesztivál nagydíját, és lecsapott a világforgalmazási jogaira a Sony Pictures Classics, szépen oda is tették magukat, és promótálták a filmet rendesen, hogy minél nagyobb hírverés legyen a magyar film körül.

Az Aranyglóbuszt az Oscar előszobájának is tartják, de idén az a helyzet áll elő, hogy a Golden Globe gála már le is megy január 10-én, mire az Akadémia egyáltalán előáll a jelöltjeivel. Az Oscar-díjra jelölt filmek névsorát ugyanis csak január 14-én jelentik majd be, de már Saul-ügyben már lesz fejlemény előtte is, mert december közepén kiadnak egy olyan 9 filmet tartalmazó listát, amiből az 5 legjobb külföldi filmet választják majd ki. Márpedig ezen a listán nagy eséllyel rajta lesz a Saul fia is. Sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy bekerül a főbb kategóriákba (legjobb film, rendezés, férfi főszereplő, operatőr, hangmérnök), az elmúlt hetek arról szóltak, hogy az európai fesztiválok letarolása után egyre-másra választják az év filmjének a Saul fiát az amerikai kritikusok is. A filmet egyébként december 18-tól vetítik az amerikai mozik 35 mm-es kópián, januártól minden államban. Itthon már több mint 94 ezren látták és továbbra műsoron van a film, de Európa több városában is játsszák, a franciaországi mozikban, novemberben három hét alatt több mint 157 ezer néző volt kíváncsi rá.

(MA)