Jump to content

Ma kerül a mozikba a Mancs

2015. 01. 29. 10:11

Kutya és gazdája közti barátságról, a bizalomról és a hétköznapi hősökről szól a ma a magyar mozikba kerülő Mancs című családi kalandfilm – mondta el Pejó Róbert, az alkotás rendezője az MTI-nek.

A film eredetileg a valódi Mancsról, a miskolci Spider Mentőcsoport 2006-ban elpusztult mentőkutyájáról szólt volna, azonban a terven még a forgatókönyvírás korai szakaszában változtattak. Erre azért volt szükség, mert nem tudtak volna lépést tartani a hasonló témájú hollywoodi filmekkel, el szerették volna kerülni, hogy csupán az egyik mentési jelenet kövesse a másikat. A filmet ugyan a valódi Mancs munkássága ihlette, de mégis egy különálló, független történetet vittek vászonra – hangsúlyozta a rendező.

A kezdetektől fogva egy olyan családi filmet szerettek volna készíteni, amely az egész történetet egy gyermek szemszögéből meséli el. A filmben ezért Mancs történetét egy kislány nézőpontjából ismerjük meg, aki esti meseként találkozik a mentőkutyával. A gyermeki nézőpontot – pontosabban a kislány által elképzelt kutya-nézőpontot – animációs jelenetekkel domborították ki.

A legfontosabb szerepekben Trill Zsolt, Holecskó Orsolya, Keresztes Tamás és Szacsvay László látható. A rendező megjegyezte, hogy a szereplők kiválasztásakor alapvető szempont volt, hogy a színészek kedveljék a kutyákat, különben a rengeteg türelmet igénylő közös munka az állatokkal még nehezebb lett volna. Pejó Róbert arra a jelenetre a legbüszkébb, amikor Mancs gazdájával együtt egy földrengés sújtotta városban szabadít ki egy kislányt a romok alól.

A 92 perces mozifilm mintegy 375 millió forintból készült el, ebből 250 millió forintot a Magyar Nemzeti Filmalap állt. Az operatőri munkáért Szatmári Péter felelt, a zene Márkos Albert alkotása. A forgatókönyvet Pejó Róbert Szy Katalinnal közösen írta. A film az Új Budapest Filmstúdió produkciójában, a TV2 együttműködésével született meg.

További érdekességeket talál, ha Facebook oldalunkra kattint.

(fotó: mozi-dvd.hu, forrás: MTI)