Jump to content

100 film, amit mindenképpen látnod kell – 60. Avatar

2014. 10. 30. 11:15

James Cameron 2009-es, óriási kasszasikert hozó sci-fije a világ legelső, teljes 3D-s élményt nyújtó filmje.

Cameron már korábbi filmje, a Titanic elkészítése előtt kiötlötte a történetet, a forgatókönyvet azonban csak a film bemutatása után írta meg. Úgy vélte, hogy az Avatart nem tudta volna megvalósítani az akkori technikákkal, ezért félretette a filmtervét.

Amikor 2002-ben a mozikba került A Gyűrűk Ura trilógia második része Peter Jackson rendezésében, Gollam figuráját látva érezte, hogy a számítógépes grafika lehetőségei fejlődtek annyit, hogy elkészíthesse az Avatart. A forgatás két évig zajlott, a végeredmény pedig egy 40%-ban élőszereplős, 60%-ban számítógépes grafikákkal készített film lett.

A 22. században a Föld készletei kifogyóban vannak, de a csillagközi utazás már lehetséges. Az emberiség számára kiszemelt új élőhely egy hold, a Pandora. Lakosai értelmes humanoid lények, a na’vik.

A Pandorán dolgozó kutatócsoport kifejleszti az Avatar-projektet, melynek lényege, hogy egy ember és egy na’vi DNS-eiből létrehoznak egy mesterséges hibridet, melybe képesek átmenetileg átmásolni az ember tudatát. A hibrid lény az „avatár”, ami önálló tevékenységre nem képes, egy embernek kell bonyolult berendezéseken keresztül irányítania.

Jake Sully (Sam Worthington) vállalkozik rá, hogy avatár-testében beépül a na'vik közé. A kutatás mellett a zsoldosok parancsnoka, Quaritch ezredes (Stephen Lang) titokban megbízza őt, hogy végezzen felderítő munkát egy esetleges katonai akcióhoz, ha nem tudják rávenni az őslakosokat a békés költözésre. A na’vik „faluja”, a több száz méter magasba nyúló Otthonfa ugyanis a legfontosabb unobtanium (egy értékes kristály)-lelőhely fölött található.

(fotó: cinemablend.com)